Odlingssäsongen i Sörmland har varit bra med fin höstsäd och goda skördar av raps. En riktigt bra höst har medfört att lantbrukarna hunnit med att skaffa sig goda förutsättningar inför nästa säsong. Ingrid Bechtel, som förmedlar slam och säljer kalk i länet märker att allt fler lantbrukare är genuint intresserade av att hitta andra gödningsalternativ än handelsgödsel.
Ingrid Bechtel, kundansvarig i Sörmland, arbetar med att förmedla slam och sälja kalk. Hon summerar odlingssäsongen som bra. Vi har ökat närvaron i länet och har spridit mer slam än vad vi gjort innan.
– Vi tar plats på marknaden och intresset är stort. Efterfrågan på slam är större än vad vi kan förmedla.
Hon berättar att intresset för andra gödningsprodukter än handelsgödsel ökar.
– Framför allt efter att kriget i Ukraina startade. Allt fler ser värdet i att tillföra organiskt material för att få en mer robust jord som klarar ändring i vädret bättre när det kommer till både torka och väta
Slam och kalk går hand i hand
Att hon arbetar med just slam och kalk är ingen slump, då det är en superbra kombination.
– Kalken höjer pH-värdet i jorden, vilket gör att näringsämnen blir mer tillgängliga, speciellt fosfor. Och slam tillför mycket fosfor till jorden.
Generellt tycker Ingrid att lantbrukare borde planera för att få in mer kalk i växtföljden.
– Om man kalkar 10-20% av arealen varje år blir det inget jätteprojekt. Jag slår också ett slag för att utnyttja den utvecklade tekniken där man kan köra efter styrfiler bättre samt att återkomma oftare till markkartering.
Lantbrukarna ser tillbaka på en lyckad säsong
Lantbrukarna i Sörmland är nöjda med odlingssäsongen. Ingrid berättar att höstsäden var mycket fin och skördarna med raps var bra. Vallkunderna är nöjda med volymen, de har gott om foder till vintern.
– Lantbrukarna kunde tröska i höst under bra förutsättningar och tack vare det fina vädret fanns det utrymme att kalka. De har krattat manegen för sig själva inför nästa säsong.
Hon påminner dock om vinterkalkning, en möjlighet som många har glömt bort.
– Under hösten sker så mycket på en gång och det kan vara svårt att hinna med allt. Under vintern pågår ingen aktivitet på fälten, tillfället att sprida kalk då är perfekt. Så länge det inte är för mycket snö fungerar det alldeles utmärkt.