Nytt rekord för kalken

När Erik Polfjärd Larsson summerar årets kalksäsong konstaterar han att kalken fått uppsving då lantbrukarna blivit mer observanta på pH-värdet i jorden. Trots att säsongen startade med stora utmaningar när vi skulle sålla och sikta mesakalken på Aspa bruk har vi slagit rekord i mängd kalk. 

Sista kalken är snart spriden för säsongen och vårt kalkteam planerar för fullt inför nästa. Fokus ligger på att hitta sätt att bli mer effektiva att sprida kalk vid bra väder. Även förberedelser för att köra ut kalk till mellanlager under vintern samt vinterspridningar när vädret tillåter är igång.

Trots tuff start kom vi igen

– På grund av regn hade vi svårt att få fram mesakalken till sållning och siktning under sommaren, men kalkteamet gjorde en gedigen insats så vi kunde komma ikapp med materialet, säger Erik Polfjärd Larsson, säljare kalk.
 Han berättar att det gynnsamma vädret under augusti och september bidrog till att vi kunde leverera mycket kalk, vilket ger lantbrukarna goda förutsättningar att odla nästa säsong. 
 
 För lantbrukarnas del har säsongen varit omväxlande, med varierande skördar.
 – Det har inte varit de goda skördar vi trodde på grund av väderförhållandena och i mellansverige känner vi fortfarande av förra säsongens regn. 
 Han berättar att det dock har varit goda förutsättningar för att så höstvete och att det har såtts mycket.
 

Ökat intresse för kalkfilterdiken 

Spridningen av strukturkalk har flutit på och vi har sett en ökad efterfrågan på kalkfilterdiken. 
 – Det är roligt. Vi ska arbeta mer med att öka kunskapen om fördelarna med kalkfilterdiken och strukturkalkning. 
 I och med detta vill han även påminna om att ansökan för att söka stöd för strukturkalkning nu har öppnat i många delar av Sverige. 
 

”Överlag kalkas det för lite i Sverige”

Under säsongen har allt fler lantbrukare blivit mer observanta på pH-värdet i joden. Det är en positiv trend då det överlag kalkas för lite i Sverige. 
 Erik berättar att det har kommit ett nytt stöd för att ta fram markkarteringskartor. 
 – Det har inneburit att många har fått upp ögonen för att deras jordar kanske inte håller det pH de har trott.
 

Läs mer om våra kalkprodukter!