Biototal spårar metaller i avloppsslam tillsammans med Nybro Elnät AB

Under sommaren påbörjade vi ett roligt uppdrag för Nybro Elnät AB. Källan till förhöjda metallhalter i avloppsslammet ska kartläggas med hjälp av passiva provtagare utplacerade i ledningsnätet under två veckors tid. Nu analyseras dessa på SGS laboratorium.  

 

Det var ett nöje för miljöutredarna från Biototal att tillsammans med Nybro Elnät AB:s André Svennberg och Elin Vidmark utföra provtagningen i småländska Nybro. Det fina sommarvädret både vid utsättning och insamling av de passiva provtagarna gjorde arbetet ännu trevligare. 

 

– Uppdraget går ut på att ska spåra vissa metaller som orsakat problem i slammet, säger Susanne Holmström från Biototal. 

Hon berättar att provpunkter i avloppsledningsnätet ofta väljs ut för att täcka flera olika typer av områden. Det kan vara till exempel industri- och handelsplatser eller nya och äldre bostadsområden. 

 

Fördelen med de passiva provtagarna är att de är små och lätt kan placeras i trånga utrymmen som brunnar. Provtagarna placeras i vattenfasen förankrade med lina i krokar som uppdragsgivaren tidigare fäst i brunnarna. Där flödet är sämre kan det vara bra att även förse dem med ett sänke i form av en sten. För att laboratoriet ska kunna räkna ut halter noteras klockslag och vattentemperatur vid varje provpunkt.

 

– Tack vare bra samarbete med uppdragsgivarens personal löpte arbetet på smidigt, berättar Elin Dahlgren Lilja från Biototal. Vi hade aldrig själva kunnat hittat alla 15 brunnar så snabbt även om Nybro Elnät AB varit ute i förväg och rekognoserat och förberett med krokar i brunnarna. Efter två veckor samlade vi in alla provtagare utom en som tyvärr hade försvunnit. 

 

Så fungerar det att mäta miljögifter med passiva provtagare

När vi utreder varifrån miljögifter kommer från placerar vi strategiskt ut passiva provtagare på olika platser. Dessa kan användas för att mäta flera olika typer av föroreningar som metaller eller organiska parametrar som till exempel polyaromatiska kolväten (PAH). 

 

Efter drygt två veckor plockar vi upp provtagarna för analys på SGS laboratorium. Det tar några veckor innan dessa analyser är klara. Om vi får förhöjda värden av något ämne vid en mätpunkt kan det bli aktuellt med en noggrannare mätning inom just det mindre området. 

 

– Nu väntar vi med spänning på analysrapporterna från labbet så att vi kan sammanställa och utvärdera resultatet i rapport, säger Susanne.

Foto: Elin Vidmark