Ferdinand summerar slam- och biogödselsäsongen i Östergötland

Vädret under sådd och skörd har varit bra och lantbrukarna är nöjda, men tycker att spannmålspriserna är för låga. Ferdinand Eskilsson, kundansvarig i Östergötland berättar att vi har spridit mer slam och biogödsel under säsongen än förra och att allt fler lantbrukare får upp ögonen för våra förnybara gödselmedel. 

I oktober spred vi det sista slammet på åkermarker i Östergötland. Nu arbetar Ferdinand Eskilson, kundansvarig på Biototal, med att sammanställa spridarsigneringar och planera inför nästa säsong. Han summerar årets säsong som lyckad. 
 – I stort sett har både sommaren och hösten varit väldigt smidiga med bra väder, bortsett från oktober, men det är inget ovanligt. Säsongen startade en vecka sent, men lantbrukarna är generellt nöjda. 

I år har skördarna varit varierande, lerjordarna har underlevererat. 
 – Det beror på vädret, regnet kom vid fel tidpunkt. 
 De flesta lantbrukarna är dock missnöjda med priserna på spannmål.
 – De ligger i stort sett på samma nivå som innan kriget Ukraina startade, till och med något under. Råvaruhandlarna har inte tagit hänsyn till saker som ökade priser på energi och oroligheter i världen. 
 

Ökade volymer biogödsel från Tekniska verken

Ferdinand berättar att Tekniska verken har ökat produktionen i år och att det inte varit några problem att hitta avsättning för den ökade volymen biogödsel. 
 – Vi har levererat 20 procent mer biogödsel i år och har en kölista med lantbrukare som vill ha biogödsel till sina åkermarker. 

 

Slam – ett alltmer accepterat gödselmedel

Även volymen av slam har ökat då vi har vunnit flera upphandlingar.
– I mina områden är det generellt slambrist. Som det har sett ut i år har jag fått säga nej till kunder. Lantbrukare har fått upp ögonen för vad slam tillför till jordhälsan, att man får både fosfor, kväve och andra näringsämnen samt organiskt material samtidigt som kalkylen för allt detta helt klart är motiverad.

Just i Östergötland har vi kört slam under en längre tid och det har byggts upp en bra acceptans för gödningsmedlet. 
 – Det blir allt lättare att prata om slam med kunderna. Att en stor andel av det slam vi förmedlar är Revaq gör att det blivit mer rumsrent. 
 Runt 70 procent av slammet är Revaq.
 – Antingen gör vi eller reningsverket analyser av slammet så det inte innehåller för höga halter av tungmetaller. 

Trots att spridningssäsongen är över pågår full verksamhet hos oss. 
– Tekniska verken producerar 370 ton biogödsel per dygn som måste köras ut till flytgödselbrunnar i närområdet och vi kör ut slam till våra mellanlager för att det ska hygieniseras till nästa säsong, avslutar Ferdinand.